vrouwendag 2009

Internationale Vrouwendag 8 maart 2009

Amnesty Hengelo roept op tot bescherming en steun voor vrouwen in Iran, Congo en Colombia.

Op zondag 8 maart voerde onze Amnestygroep actie in Metropool, bij het feest dat in het kader van Internationale Vrouwendag werd georganiseerd door de “Harten van Zuid”. Bezoekers werd gevraagd een petitie, groeten- of actiekaart te tekenen. Met de ondertekening steunde men vrouwen in Iran, Colombia en/of Congo. De actie was onderdeel van de campagne ‘Stop Geweld Tegen Vrouwen’ van Amnesty International. Hieronder vindt u meer informatie over de actie.

Vrouwen in oorlogsgebied

Vrouwen en meisjes in oorlogsgebied zijn vaak extra kwetsbaar voor geweld, mishandeling en misbruik. Met de ratificatie van VN-resoluties 1325 en 1820 erkenden de wereldleiders dat vrouwen en meisjes in conflictgebieden bescherming en steun nodig hebben. Resolutie 1325 werd in oktober 2000 aanvaard. De resolutie erkent het belang, de rol en rechten van vrouwen om op gelijke voet als mannen deel te nemen aan vredesonderhandelingen en aan de heropbouw van de samenleving. In navolging werd in 2008 resolutie 1820 geratificeerd, met als doel het uitbannen van geweld tegen vrouwen gedurende en na conflictsituaties. Amnesty Nederland richt zich met de campagne ‘Stop Geweld Tegen Vrouwen’ op de naleving en uitvoering van de resoluties.

Iran

Advocate Shirin Ebadi, Nobelprijswinnares 2003, zet zich al jaren in voor de verbetering van de mensenrechten in Iran. De Iraanse autoriteiten zijn niet gediend van haar activiteiten en sloten eind 2008 haar kantoor ‘Het Centrum voor Verdediging van de Mensenrechten’. Amnesty International vraagt de Iraanse autoriteiten om de rechten van de Shirin en haar collega’s te respecteren en hun niet meer te belemmeren in hun belangrijke werk voor de verbetering van de mensenrechten.

Colombia

In Colombia is het slecht gesteld met de mensenrechten. Guerillastrijders, paramilitairen en veiligheidstroepen strijden al meer dan veertig jaar met elkaar. Vrouwen en meisjes zijn vaak slachtoffer van geweld, misbruik of mishandeling. Daders worden niet of nauwelijks vervolgd. De straffeloosheid geeft de daders het gevoel onaantastbaar te zijn en creëert een klimaat van gewelddadigheden. Met de petitie vraagt Amnesty aan de Colombiaanse regering om een onderzoek in te stellen naar het geweld tegen vrouwen en de daders te bestraffen.

Congo

In Congo woedt al jarenlang een conflict. In dit land wordt verkrachting van vrouwen en meisjes ingezet als oorlogswapen. De systematische verkrachtingen ontwrichten de samenleving. Daders worden zelden berecht. Er zijn verschillende organisaties die zich inzetten tegen deze straffeloosheid en de slachtoffers steunen. Zij doen hun werk in barre omstandigheden, zonder veel steun van de overheid. Ook deze vrouwen en hun organisaties zijn vaak doelwit van het geweld. Om hen te steunen bij hun werk én hun werk zichtbaar te maken, vraagt Amnesty International om hen een boodschap van solidariteit te sturen.