10 december 2010

kaarsje in restaurantElk jaar voert Amnesty actie ter gelegenheid van 10 december, de Internationale Dag van de Mensenrechten. Op 10 december 2010 stond deze in het teken van het kaarslicht. Nog steeds is de kaars hét symbool van hoop en warmte. Zoals een oud Chinees gezegde luidt: 'Het is beter een kaars aan te steken, dan de duisternis te vervloeken'. Een vijftiental restaurants en eetcafé's in Hengelo hielp ons mee om dit gezegde in praktijk te brengen, door op vrijdagavond 10 december Amnesty-kaarsjes te laten branden, met daarbij een informatiekaartje over gewetensgevangene Su Su Nway uit Myanmar (Birma).

"Ergens is er iemand die aan mij denkt" - Help Su Su Nway!

De 38-jarige Su Su Nway Nway kreeg achteneneenhalf jaar gevangenisstraf omdat ze deelnam aan een vreedzame demonstratie en een spandoek ophing tegen de regering in Myanmar. Su Su werd schuldig bevonden aan landverraad en aan het 'verstoren van de openbare rust'. Zij zit in de Hkamti-gevangenis, 1900 kilometer van de hoofdstad Yangon, waar haar familie woont. Amnesty beschouwt haar als gewetensgevangene en vraagt om haar onmiddellijke vrijlating.

Bij onze verkoopstands op 11 en 18 december konden voorbijgangers behalve kaarsen kopen, ook een oproep ondertekenen voor de vrijlating van Su Su Nway. In totaal hebben wij zo'n 240 handtekeningen verzameld onder onze oproep.

Lucifersdoosjes voor de mensenrechten

Om nog meer aandacht te geven aan de Dag van de Mensenrechten en aan de actie voor Su Su Nway hebben we met een aantal werkgroepleden Amnesty-lucifersdoosjes uitgedeeld in de café's van Hengelo. Behalve positieve reacties leverde dit ook enkele spontane giften op. We hopen dat de lucifers gebruikt zullen worden om een kaars te branden voor Su Su Nway en de vele andere gewetensgevangenen die helaas nog vastzitten over de hele wereld.

Voor een verslag en foto's van de avond kunt u terecht op de weblog van werkgroeplid Bennie ten Hove.

kroegentocht kroegentocht kroegentocht


White Material filmposter

Film "White Material" i.s.m. Filmliga Hengelo

Tenslotte werd op 9 en 10 december traditiegetrouw een film met een mensenrechtenthema vertoond bij de Hengelose Filmliga. Dit jaar was het de Franse film "White Material", over een blanke vrouw die haar koffieplantage weigert te verlaten als in het Afrikaanse land waar ze woont een gruwelijke burgeroorlog uitbreekt.