Fréderike Geerdink over "De jongens zijn dood"

boekomslag

3 maart 2014 -- op uitnodiging van Amnesty International Hengelo gaf journaliste Fréderike Geerdink in de Hengelose bibliotheek een presentatie over haar werk en haar boek De jongens zijn dood

Het boek

De jongens zijn dood gaat over het bombardement van Uludere, waarbij eind december 2011 34 Koerdische burgers om het leven kwamen. De Turkse staat, die verantwoordelijk is voor het bombardement, probeert de precieze toedracht geheim te houden en spreekt van een ‘ongeluk’. Fréderike Geerdink reisde verschillende keren naar de dorpen in Zuidoost-Turkije waar de slachtoffers vandaan kwamen, sprak met overlevers en nabestaanden en ging op onderzoek uit op de kleine weggetjes waar het drama zich voltrok. Haar zoektocht naar de waarheid achter het bombardement trok haar ook onherroepelijk de Koerdische en Turkse geschiedenis in, op zoek naar een diepere achtergrond. Maar De jongens zijn dood is meer dan alleen  'de Koerdische kwestie'. Het is ook het persoonlijke verslag van een vrouw die zich op haar gemak voelt bij de Koerden, plezier heeft, de taal leert, met de kinderen speelt en vrienden maakt.


De schrijfster

Fréderike Geerdink (1970, Hengelo) werkt sinds 2006 als freelance journalist in Turkije.  Sinds de zomer van 2012 woont Geerdink in de symbolische hoofdstad van de Koerden, Diyarbakir. Ze werkt voor ANP, Volkskrant Magazine, de Groene Amsterdammer, Opzij, Wordt Vervolgd en vele andere titels. Ze zich specialiseert zich in de Koerdische kwestie.

Meer informatie: www.journalistinturkije.nl.

De avond

Fréderike Geerdink las voor uit haar boek en beantwoordde vragen over de Koerdische kwestie, waarbij behalve de politieke achtergronden ook het menselijke perspectief ruim aan bod kwam. Het was een geslaagde avond met een grote opkomst van zo'n 75 mensen. Na afloop kregen alle bezoekers een groetenkaartje mee waarmee ze een Turkse mensenrechtenorganisatie moreel konden steunen.

publiek Fréderike Geerdink
Foto's: Bennie ten Hove. Zie onze Facebookpagina voor meer foto's.