muur van verhuisdozen5 mei 2010: Stop Huisuitzettingen in Kenia

Op deze dag van de Vrijheid stonden wij van 10-17 uur op de Markt in Hengelo met een petitie tegen gedwongen huisuitzettingen in Kenia, in het kader van de Amnesty-campagne "Menswaardig wonen".

De actie werd symbolisch gestart door mevrouw Mariska ten Heuw, wethouder en loco-burgemeester van Hengelo, door het bouwen van een muur van verhuisdozen die samen de campagneleus vormden, met op de achterkant een prachtige foto van een Keniase sloppenwoning. Vervolgens zette zij als eerste een handtekening onder onze petitie. Ondanks het frisse weer, de matige bezoekersaantallen en de wind die af en toe onze "krottenwoning" omver blies hebben wij ruim 400 handtekeningen opgehaald voor onze actie.


Achtergrond huisuitzettingen in Kenia

Het leven in de sloppenwijken van Nairobi is onzeker, onveilig en arm. De meeste bewoners verdienen net genoeg voor een houten hutje met een blikken dak en een moddervloer, zonder toilet of stromend water. Essentiële zaken als elektriciteit, sanitair, ziekenhuizen en scholen zijn er nauwelijks. De bewoners hebben geen woonrechten en zijn dus kwetsbaar voor gedwongen huisuitzetting. In juli 2009, bijvoorbeeld, werden honderden huizen vernietigd om plaats te maken voor een rondweg. Scholen, klinieken en kleine bedrijven gingen tegen de grond. De ruim drieduizend getroffenen stonden in de kou, zonder nieuwe woning en zonder compensatie.

Met het ‘Nairobi River Basin’-project willen de autoriteiten de vervuilde Nairobi-rivier schoonmaken. De woningen van zo’n 127.000 mensen aan de oevers dreigen daarvoor te worden gesloopt. De bewoners weten officieel van niets. Alom heerst de angst dat ze ieder moment dakloos kunnen zijn, maar in de overheidsplannen lijkt het alsof ze niet bestaan.

Sloppenwijkbewoners staan onderaan de maatschappelijke ladder. Ze mogen niet worden genegeerd. Als hun huizen worden gesloopt mogen ze niet aan hun lot worden overgelaten.

Fotoalbum

Voor meer foto's en een uitgebreid verslag kunt u kijken op de weblog van werkgroeplid Bennie ten Hove.

De eerste handtekening kindertekeningen kraam muur omgewaaid muur weer opbouwen


Typisch Hengelo mei 2010 (week 19)

Typisch Hengelo 5 mei 2010