8 december 2007

Elk jaar hebben wij diverse acties ter gelegenheid van 10 december, de Internationale Dag van de Mensenrechten.  Omdat 10 december in 2007 op maandag viel, weken we dit jaar voor onze traditionele fakkelwake uit naar de zaterdag ervoor (8 december), met als locatie de Brink van Hengelo.


Actie voor Aster Fissehatsion

Dit jaar verzamelden wij handtekeningen voor Aster Fissehatsion uit Eritrea, die al 6 jaar gevangen zit zonder aanklacht, op een onbekende plek en zonder enig contact met de buitenwereld. In totaal werden maar liefst 550 handtekeningen gezet onder een oproep voor Asters vrijlating. Deze zijn naar de regering van Eritrea verstuurd.

's Ochtends waren wij aanwezig in de centrale bibliotheek aan het Beursplein, bij het festival Afrika Mon Amour: een passende gelegenheid om aandacht te vragen voor het lot van Aster Fissehatsion.

in de bieb
in de bieb
in de bieb

Fakkelwake

's Middags werd de opening van de fakkelwake verzorgd door CDA-kamerlid Pieter Omtzigt, voormalig rapporteur voor minderheden en mensenrechten in Kosovo. Hij hield een kort openingswoord en zette vervolgens een handtekening voor de vrijlating van Aster Fissehatsion.

Tijdens de fakkelwake werden gedichten voorgelezen met een mensenrechtenthema, door onder andere gemeenteraadsleden Wim Jager en Ria Rouwet-Smits. Voor muzikale ondersteuning zorgden strijdliederenkoor Kanaljerood en djembé-groepen Akoma en de Djembélo's. Met dank aan scoutinggroep Jeanne d'Arc St. Patrick voor het verzorgen van het vuur, en aan Metropool voor de geluidsapparatuur.

Pieter Omtzigt
fakkels
djembe's

Film

Tenslotte was er 's avonds in het Rabotheater gelegenheid om te gaan kijken naar een film met mensenrechtenthema: "All the Invisible Children", vertoond door de Filmliga in samenwerking met Amnesty International Hengelo.

Fotoalbum

Klik hier voor foto's van de fakkelwake.