9 november 2002: Ruslandcampagne

Wij voerden op deze dag in het centrum van Hengelo actie voor de mensenrechten in Rusland. De aanleiding was dat Rusland in die tijd nieuwe wetten heeft aangenomen waarmee de mensenrechten op papier beter beschermd worden. Zowaar al een hele vooruitgang. Om Poetin te helpen bij het in praktijk brengen en bij het doorgeven van die nieuwe wetten aan zijn militairen en politiemensen, is er in heel Nederland actie gevoerd.

Fakkelestafette

In Overijssel nam de actie de vorm aan van een fakkelestafette vanuit alle plaatselijke groepen, met Zwolle als eindpunt op 10 december. De fakkels vanuit Enschede en Oldenzaal kwamen op zaterdag 9 november aan in Hengelo. Burgemeester drs. Kerckhaert van Hengelo was zo vriendelijk om de fakkels officieel in ontvangst te nemen. Hij zette ook zijn handtekening op de petitielijst.

Verder was er de Oekraïensche dansgroep Roesalka, die Russische volksdansen liet zien. Ook een djembé-groep was van de partij. Misschien niet erg Russisch, maar wel goed voor warme voetjes op een gure novemberdag. De actie had ook de belangstelling van TV-Oost.

Deze dag hebben we ruim 500 handtekeningen en 60 ondertekende kaartjes verzameld. Samen met de handtekeningen uit de rest van Nederland zijn deze opgestuurd naar diverse politieregio's in Rusland.

Fotoalbum

Klik hier voor meer foto's.

Burgemeester
De burgemeester ontsteekt de Hengelose fakkel met de fakkels van Oldenzaal en Enschede
taart
Dansgroep Roesalka
bruidspaar
Willie Oosterhuis van TV-Oost met djembé-spelers