Educatie

Een subgroep van ongeveer zes leden van Amnesty Hengelo houdt zich voornamelijk bezig met mensenrechteneducatie. Zij bezoeken voornamelijk basisscholen maar zijn ook actief op enkele middelbare scholen in Hengelo. De reacties hierop zijn in het algemeen zeer positief.

De Werkgroep Educatie kan altijd nieuwe mensen gebruiken.  U kunt contact met ons opnemen voor meer informatie.

educatie

Basisscholen en voortgezet onderwijs

Onze Werkgroep Educatie verzorgt gastlessen op zowel basis- als voortgezet onderwijs. Deze lessen passen in het kader van de kerndoelen voor de betreffende onderwijsvormen. Bij het voortgezet onderwijs komt de vraag vaak vanuit de school i.v.m. een te houden project. De ervaringen hiermee zijn goed.

De Hengelose basisscholen worden benaderd voor het geven van een gastles. De respons is behoorlijk goed te noemen. De lessen worden meestal gegeven in groep 8 en/of 7. Zo'n les duurt 1½ à 2 uur en de volgende zaken komen daarbij o.a. aan bod:
Uit de evaluatie van deze lessen blijkt dat de leerkrachten deze goed waarderen. De gemiddelde scores (cursusjaar 2014-2015) op een 5-puntsschaal zijn resp. voor de verschillende aspecten:

Informatie vooraf 4,7
Maken afspraak 4,8
Organisatie van de les 4,8
Gebruikte materialen 4,6
Betrokkenheid leerlingen 4,8
Voldoen aan verwachting 4,9
Uitloopopdracht 4,7

Een greep uit de opmerkingen (2013-2014):
- Leuke, leerzame les. Voor herhaling vatbaar.
- Leerlingen betrokken, goed ook negatieve dingen te tonen
- Blijft zeer zinvol. Hoop dat jullie blijven komen.


Vrijwilligersaward 2013Vrijwilligersaward

Elk jaar organiseert het Servicepunt Vrijwilligerswerk Hengelo de uitreiking van de Hengelose vrijwilligersawards. Op 8 november 2013 won de Werkgroep Educatie de eerste prijs in de categorie "educatie".  Wij danken daarvoor de sponsors en de onafhankelijke jury.

Naar aanleiding van de nominatie is er een artikel verschenen in de Twentsche Courant Tubantia:

artikel Tubantia

Klik op de afbeelding om het artikel te lezen.


Remake van "De Meester"

Met het gewonnen bedrag wilden we een remake laten maken van de educatieve Amnesty-film “De Meester”. Deze film gebruikt de werkgroep Educatie voor haar lessen in het middelbaar en voortgezet onderwijs. De film “De Meester” draaide al heel lang mee en de werkgroep wilde deze graag vernieuwen.  

Tot onze grote verrassing was jeugdtheatergroep Barst bereid om zonder vergoeding deze film te maken. De kinderen van theatergroep Barst hebben onder leiding van regisseur Rinus Morsink een fantastische film gemaakt, die meteen bij de eerste keer draaien in een klas, applaus van de leerlingen kreeg. De Werkgroep Educatie heeft daarom de 500,- Euro van de gewonnen vrijwilligersaward aan Jeugdtheatergroep Barst geschonken. De overhandiging vond plaats op woensdag 4 november 2015; in het Hengelo's Weekblad verscheen hierover een artikel.


Foto's

Hieronder enkele foto's die in 2010 zijn gemaakt tijdens een gastles op een basisschool.

Educatie op basisschool

Educatie op basisschool

Educatie op basisschool

Maatschappelijke stage

Geïnteresseerd in een maatschappelijke stage bij Amnesty International? Op de volgende website is meer informatie te vinden: https://mas.amnesty.nl/

Speciale acties

In het verleden zijn door de Werkgroep Educatie enkele speciale acties georganiseerd, zoals de door kinderen gemaakte Amnesty verjaardagskalender en het bezoek van John Lyons aan Scholengemeenschap Twickel. Hier leest u meer over deze acties.